Αποφάσεις του 2018 για μια καλή υγεία: 4 τρόποι για να ερωτευτούμε το φαγητό ξανά!

Αποφάσεις του 2018 για μια καλή υγεία:
4 τρόποι για να ερωτευτούμε το φαγητό ξανά!


Τι σκέφτεστε όταν διαβάζετε: τούρτα σοκολάτας, cheesecake, μπακλαβάς, πίτσα, μακαρόνια αλά κρεμ ή παστίτσιο; Κάπου στην πορεία της προσωπικής μας εξέλιξης, οι Έλληνες ξεχάσαμε να αγαπάμε το φαγητό. Κάθε ολίσθημα απόλαυσης εγκεφαλικά το συνδυάσαμε με ένα τίμημα και/ ή με μία τιμωρία (ώρες στο γυμναστήριο, ημέρες αποχής από κάθε τι γλυκό ή λιπαρό, εβδομάδες αποτοξίνωσης μόνο με χυμούς και άλλα). 
Σε μία επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Appetite” φάνηκε ότι οι άνθρωποι που συνδυάζουν την κατανάλωση τούρτας σοκολάτας με ενοχές είχαν λιγότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος σε ένα διάστημα 3 μηνών ή να το διατηρήσουν σταθερό σε μια περίοδο 18 μηνών εν συγκρίσει με εκείνους που συνδυάζουν την κατανάλωση μιας σοκολατένιας τούρτας με εορταστικά συναισθήματα. 
Το 2018 ας είναι λοιπόν μια χρονιά εορτασμών για όλους μας! Γι΄ αυτό και κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς θα σας προσφέρω tips εύκολα και εφικτά για όλους! Στο πρώτο άρθρο της νέας χρονιάς, θέλω να σας υπενθυμίσω την ευχαρίστηση που μας δίνει το φαγητό και πώς ένα βήμα για να γίνουμε πιο υγιείς δεν βασίζεται κατ 'ανάγκη σε αυτά που τρώμε, αλλά πώς τα τρώμε. Ήρθε η ώρα να ερωτευτούμε ξανά το φαγητό. Εδώ παρατίθενται 4 τρόποι που μας βοηθήσουν να ερωτευτούμε το φαγητό ξανά, ως άτομα, ως οικογένεια - όχι άλλες ενοχές, απλά ευχαρίστηση σε κάθε μπουκιά.
  1.   Κάντε την ώρα του γεύματος ιερή: Κάθε φορά που κάθεστε για να φάτε, θα πρέπει να δίνετε στον εαυτό σας χρόνο για να αποκτήσει επίγνωση του τι βρίσκεται στο πιάτο σας, πώς έφτασε εκεί και πώς μπορείτε να το απολαύσετε σε κάθε μπουκιά. Ναι.  Αυτό σημαίνει ότι δεν θα τρώτε πια στο αυτοκίνητο και στο πόδι. Είτε τρώτε μόνοι είτε με την οικογένεια και τους φίλους σας, αφιερώστε χρόνο για να καθίσετε, να απολαύσετε και να φάτε.
  2.   Αποσυνδεθείτε: Η σιωπή είναι ένα δυσεύρετο αγαθό στην εποχή μας. Όλοι πια είναι τόσο απασχολημένοι με το να φωτογραφίζουν τα γεύματά τους και να τα κάνουν post στα social media, που φαντάζει σαν να αξιολογούν τα γεύματά τους όχι βάσει της πραγματικής τους γεύσης αλλά βάσει των αποκρίσεων των άλλων ανθρώπων στη θέα τους. Ωστόσο, όταν είστε αποστασιοποιημένοι, όχι μόνο τείνετε να υπερκατανάλωνετε αλλά παράλληλα χάνετε και πολλά από τα πράγματα που συμβαίνουν στο εδώ και τώρα. Έτσι, αντί να αποσπάται η προσοχή σας από την τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα, τους υπολογιστές και άλλα, γιατί να μην επικεντρωθείτε σε αυτά που υπάρχουν στο πιάτο σας; Ακόμα κι αν είστε μόνοι, θα πρέπει να εξασκηθείτε στο  να τρώτε συνειδητά καθισμένοι στο τραπέζι, απολαμβάνοντας τις γεύσεις, τις υφές και τα χρώματα του φαγητού σας και βυθίζοντας τον εαυτό σας σε μια στιγμή σιωπής.
  3. Το γεύμα δεν ξεκινάει από το τραπέζι. Στη βουδιστική φιλοσοφία, το γεύμα δεν ξεκινά όταν έχετε μπροστά σας στο τραπέζι μια μερίδα αχνιστού φαγητού. Αρχίζει κατά την προετοιμασία. Θα συμπλήρωνα ότι αρχίζει από το super market, και ακόμη πιο πριν. Όταν αναλογιζόμαστε από πού προέρχεται το φαγητό μας, ποιος το καλλιέργησε, ποιος το συνέλεξε, ποιός το συσκεύασε και το απέστειλε στο πιάτο μας. Ξεκινάει από τη στιγμή που αρχίζουμε να προβληματιζόμαστε και να είμαστε ευγνώμονες. Και όταν τα παιδιά μας συμμετέχουν στην προετοιμασία των γευμάτων, είναι μια δυνατή στιγμή για να τα διδάξουμε ευγνωμοσύνη, εκτίμηση και ενσυνειδητότητα.
  4. Το φαγητό είναι ιστορία. Συχνά τα γεύματα που ετοιμάζουμε προέρχονται από συνταγές της οικογένειάς μας: από τους γονείς και τους παππούδες μας. Ορισμένα μπορεί να προέρχονται και από τα ταξίδια μας ή από τους φίλους μας. Το φαγητό είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να διηγηθούμε τις ιστορίες της οικογένειάς μας και της ζωής μας- μπουκιά τη φορά. Και όταν μοιραζόμαστε αυτές τις γευστικές παραδόσεις με τα παιδιά μας, τους φίλους μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε αυτός είναι ένας πολύ σπουδαίος τρόπος για να γιορτάσουμε τη ζωή και το φαγητό!

Το 2018 είναι μια χρονιά που θα γιορτάσουμε τη γεύση, το σώμα μας, τη διατροφή και την υγεία!  Ξεκινήστε αυτούς τους εορτασμούς ερωτευόμενοι ξανά το φαγητό. Όχι άλλες ενοχές!  Ευτυχισμένο το νέο έτος!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  1. Kuijer, R. G., & Boyce, J. A. (2014). Chocolate cake. Guilt or celebration? Associations with healthy eating attitudes, perceived behavioural control, intentions and weight-loss. Appetite74, 48-54. 

Σχόλια