Αύξηση βάρους μετά από γαστρικό μανίκι και γαστρικό δακτύλιο: 5+1 τρόποι για να την αντιστρέψετε!

Αύξηση βάρους μετά από γαστρικό μανίκι και γαστρικό δακτύλιο: 
5+1 τρόποι για να την αντιστρέψετε!


Η αύξηση του σωματικού βάρους μετά από βαριατρικά χειρουργεία δεν είναι κάτι το δεδομένο, ωστόσο είναι κάτι το αρκετά πιθανό.

Μέση αύξηση βάρους.
Η μέση απώλεια βάρους μετά από βαριατρικά χειρουργεία ποικίλλει ανάλογως το είδος του χειρουργείου. Μετά από Γαστρικό Δακτύλιο (Adjustable Gastric Banding) η μέση απώλεια είναι της τάξης του 48% του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους. Μετά από Επιμήκη Γαστρεκτομή (Sleeve Gastrectomy) είναι της τάξης του 62%. 
Παρα ταύτα περίπου το 80% των ασθενών που υποβάλλονται σε βαριατρικά χειρουργεία, ανεξάρτητα από το είδος του χειρουργείου που έχουν υποβληθεί, από τη στιγμή που θα χάσουν το μέγιστο δυνατό βάρος, που μπορεί να τους εγγυηθεί το χειρουργείο τους, θα ξαναπάρουν πίσω κάποιο από το βάρος που έχασαν. Μάλιστα, όσο περισσότερος χρόνος περνά από το χειρουργείο, τόσο αυξάνει η πιθανότητα να ξαναβάλουν πίσω μέρος του βάρους που έχασαν. Έτσι κατά μέσο όρο, μέσα στα πρώτα 5 χρόνια από το χειρουργείο, περίπου το 8% του παλιού βάρους αναμένεται να ανακτηθεί (δηλαδή, για έναν ασθενή με 100 κιλά υπερβάλλοντος σωματικού βάρους που έχασε με το χειρουργείο 70 κιλά, 5 χρόνια μετά το χειρουργείο αναμένεται να ανακτηθούν τα 8 κιλά από αυτά). Στην δεκαετία  τέλος αναμένεται να έχει ανακτηθεί μέχρι και το 45-50% του παλιού σωματικού βάρους.

Αντιστροφή επαναπρόσληψης βάρους μετά από βαριατρικά χειρουργεία
Σταματήστε τα βουλιμικά επεισόδια προτού υποβληθείτε στο χειρουργείο. Η έρευνα δείχνει ότι οι ασθενείς που εμφανίζουν συχνά βουλιμικά επεισόδια, τείνουν να χάνουν λιγότερο βάρος μετά την επέμβαση. Η αναζήτηση θεραπείας και η επιτυχής αντιμετώπιση των βουλιμικών επεισοδίων πριν από την επέμβαση θα μειώσει για σας τις πιθανότητες επαναπρόσληψης σωματικού βάρους μετά από το χειρουργείο.
Χάστε όσο περισσότερο βάρος μπορείτε πριν από την επέμβαση. Το ποσοστό των ασθενών που διατηρούν μια απώλεια της τάξης του 50% του υπερβάλλοντος βάρους τους έως και 10 χρόνια μετά την επέμβαση είναι σχεδόν 15% υψηλότερο για τα άτομα με χαμηλότερο ΔΜΣ (ΔΜΣ μεταξύ 40 και 49,9) σε σχέση με τα άτομα με υψηλότερο.
Επιλύστε τυχόν προβλήματα με αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες για να προλάβετε την αύξηση του βάρους μετά το χειρουργείο και να αποφύγετε τις όποιες μετεγχειριτικές επιπλοκές. Η σχέση σας με το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες θα αξιολογηθεί από ψυχολόγο πριν λάβετε την έγκριση καταλληλότητας για το χειρουργείο, γι’ αυτό φροντίστε να είστε ειλικρινής με τον ψυχολόγο και να συνεργαστείτε μαζί του προκειμένου να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τα όποια προβλήματα.
Ακολουθήστε τις συμβουλές του χειρουργού και του διαιτολόγου σας «κατά γράμμα». Αν και ακούγεται προφανές, θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι πολλοί είναι οι ασθενείς που ακολουθούν τις οδηγίες του χειρουργού και του διατολόγου τους για 1-2 χρόνια και στη συνέχεια, αρχίζουν σιγά-σιγά να παρεκλίνουν. Η μη συμμόρφωση με τις μετεγχειριτικές συμβουλές είναι ο κυριότερος λόγος επαναπρόσληψης βάρους μετά το χειρουργείο.
Αντιμετωπίστε τις λιγούρες για τρόφιμα και την μειωμένη ευημερία που βιώνετε μετά το χειρουργείο. Στην περίπτωση που μετά το χειρουργείο, έχετε αυξημένες λιγούρες για γλυκά και αισθάνεστε την ψυχολογία σας να επιβαρύνεται, μιλήστε με το χειρουργό και το διαιτολόγο σας αμέσως. Οι ασθενείς που εμφανίζουν τα παραπάνω και δεν τα αντιμετωπίζουν συνήθως ανακτούν περισσότερο βάρος. Κάνοντας τακτικές συνεδρίες με τον χειρουργό και τον διαιτολόγο σας θα καταφέρετε να επιλύσετε με επιτυχία αυτά τα ζητήματα.

Συνεχίστε να παίρνετε διατροφικές συμβουλές. Οι ασθενείς που συνεχίζουν να παρακολουθούνται διατροφικά έχουν καλύτερη αποτελέσματα στη διαχείριση του βάρος τους μακροπρόθεσμα. Το κλειδί είναι η τακτικότητα των επισκέψεων, η οποία ορίζεται πάντα με γνώμονα την φάση της αποθεραπείας από το χειρουργείο και τα διατροφικά προβλήματα με τα οποία έρχεται κάθε φορά αντιμέτωπος ο ασθενής.  

Βιβλιογραφία
  1. Buchwald, H., Avidor, Y., Braunwald, E., Jensen, M., Pories, W., Fahrbach, K., et al. (2004). Bariatric surgery: a systematic review and meta-analysis. JAMA. 292 (14), 1724-37.
  2. Nocca, D., Krawczykowsky, D., Bomans, B., Noël, P., Picot, M., Blanc, P., et al. (2008). A prospective multicenter study of 163 sleeve gastrectomies: results at 1 and 2 years. Obes Surg. 18 (5), 560-5.
  3. Suter, M., Calmes, J., Paroz, A., & Giusti, V. (2006). A 10-year experience with laparoscopic gastric banding for morbid obesity: high long-term complication and failure rates. Obes Surg. 16 (7), 829-35.


Σχόλια